Menu

9 april 2020

Noordpoort Huis Doorn uitgenomen voor herstel

Het gietijzeren hekwerk van de Noordpoort van Huis Doorn en de naastgelegen deur worden hersteld in de werkplaats van de smid. Intussen vindt herstel plaats aan de gemetselde tuinmuren waarin de poort zich bevindt. Wij begeleiden het onderhoud aan de Noordpoort en aan acht andere objecten op het landgoed in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf.

De dubbele gietijzeren deuren uit 1920 zijn voorzien van smeedijzeren decoraties, bandwerk en rozetten. Boven de ingang bevindt zich een smeedijzeren, bekroonde en deels vergulde ‘W’. De decoraties worden zoveel mogelijk hersteld, en ontbrekende rozetten worden vervangen conform bestaand.

Voor aanvang van de werkzaamheden zijn de bestaande kleuren en historische kleurafwerkingen gedocumenteerd. Vervolgens zijn de deuren door de smid voorzichtig gestraald om roest te verwijderen. Na herstel van de decoraties wordt het ijzer geschoopeerd: er wordt een beschermende zinklaag aangebracht op de deuren. Na herstel worden de deuren opnieuw geschilderd, de bekroning opnieuw verguld, en wordt het geheel teruggeplaatst.

Gerelateerd

28 januari 2019

Onderzoek en restauratie broeibakken en tuinmuur Huis Doorn

Huis Doorn

Oud-Poelgeest