Menu

Oud-Poelgeest, Oegstgeest

Op de grens tussen Leiden en Oegstgeest ligt de voormalige buitenplaats Oud-Poelgeest. Het park is in de huidige situatie ingericht in Engelse landschapsstijl, maar er zijn nog diverse gebouwen en parkelementen aanwezig uit eerdere periodes. Sinds 2015 zijn wij betrokken bij het onderhoud van verschillende monumentale opstallen van het landgoed.

Het landgoed heeft in de loop van de tijd verschillende bewoners gekend, die het park aanpasten naar hun wensen en de heersende stijlen. Een van hen was de arts en botanicus Herman Boerhaave, die er de planten bracht waarvoor geen plaats was in de Leidse Hortus Botanicus. De vele aanpassingen aan de tuin en de gebouwen hebben geleid tot een rijke historische gelaagdheid, die nog altijd duidelijk afleesbaar is.

Centraal op de middenas, aan het uiteinde van een statige oprijlaan met rondeel, staat het 17e-eeuwse kasteel, waarop in de 19e eeuw de kenmerkende uivormige torens zijn geplaatst. In 2018 hebben we de onderhoudswerkzaamheden van het kasteel voorbereid en begeleid. Er is met name gewerkt aan de dakbedekkingen, het metselwerk en de houten kozijnen en ramen. Ook is er gewerkt aan het 19e-eeuwse koetshuis, dat thans in gebruik is als restaurant.

Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de zware, dubbel scharnierende deuren van het koetshuis. De deuren zijn gedemonteerd en het aangetaste hout is hersteld. De oorspronkelijke gehengen zijn zoveel mogelijk behouden en de gezette zinken glasroeden zijn door een koperslager gereconstrueerd. Op basis van kleurenonderzoek zijn de kleuren voor de binnen- en buitenzijde van de deurstellen bepaald.

Daarnaast hebben wij het onderhoud van de kapel en de tweede fase van het kasteel voorbereid en is ons gevraagd een masterplan te ontwikkelen voor de inrichting, het gebruik en de exploitatie van het koetshuis en het naastgelegen hotelcomplex.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Stichting Oud-Poelgeest
Team:
Paul Rietbroek, David van Pijkeren, Jan Bolhuis
Aannemer:
Hulshof Bouw & Restauratie, Aannemersbedrijf P. de Raat
Periode:
2015-heden

Gerelateerd

9 maart 2018

Onderhoud Kasteel Oud-Poelgeest