Menu

Veldman Rietbroek architecten

Ons architectenbureau is opgericht in 1977. Al ruim veertig jaar werken wij aan grote én kleine restauraties, herbestemmingen, verbouwingen, ingepaste nieuwbouw en alle denkbare combinaties daarvan. Sinds 2007 zijn wij gecertificeerd restauratiearchitect en lid van de Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie, de VAWR.

Onze huidige bezetting is als volgt:

Paul Rietbroek

Architect

Architect, directeur sinds 2002 en al sinds 1985 bij het bureau betrokken. Paul is in 1987 afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam, na een vooropleiding LTS, MTS en HTS. Zijn afstudeerproject over de ontwikkeling van het Stations- en Jaarbeursgebied in Utrecht was genomineerd voor de Archiprix.

Daarnaast is Paul sinds 2009 bestuurslid van het Hofje van Nieuwkoop in Den Haag, gebouwd in 1661 naar ontwerp van Pieter Post, en sinds 2010 lid van de Monumentencommissie van de Gemeente Oegstgeest.

Paul is specialist op het gebied van restauratie, en heeft onder meer de grootschalige restauraties van de Pieterskerk, de Burcht en het Academiegebouw begeleid.

 

Jos Middelberg

Projectleider

Een ervaren bouwkundige, bij ons in dienst sinds 2006. Jos is in 2001 afgestudeerd aan het HBO, en heeft tussen 2005 en 2007 de Post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg gevolgd aan de Hogeschool Utrecht.

Jos werkt als projectleider, bijvoorbeeld aan de verbouwing van Oude Rijn 10 te Leiden. Daarnaast begeleidt hij al jaren het onderhoud aan het Hofje van Nieuwkoop in Den Haag en de in totaal negen hofjes voor de Diaconie in Leiden. Ook was hij betrokken bij de restauratie van het Academiegebouw.

Maarten Hoek

Projectleider

In 2002 was de eerste kennismaking met het bureau als stagiair tijdens zijn opleiding Bouwkunde. Vervolgens heeft Maarten van 2007 tot en met 2013 als allround bouwkundige ervaring opgedaan bij verbouwingen en restauraties van grote en kleine projecten.

Projecten waaraan hij onder andere aan heeft meegewerkt zijn Galgewater 1, het Kassencomplex van de Hortus Botanicus en de Sterrewacht in Leiden.

Na een kleine uitstap sinds april 2019 weer bij ons in dienst omdat het vakgebied en de werkzaamheden toch wel heel erg leuk zijn.

Dennis van Veen

Architect

Na een eerdere stage, sinds 2014 bij ons in dienst. Dennis is in 2012 afgestudeerd aan de TU Delft, richting Materialisation. In 2016 heeft hij cum laude de Post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg aan de Hogeschool Utrecht afgerond.

Dennis werkt als architect en projectleider, meest recent aan de restauratie van de Toren van de Oude Kerk te Delft.

Jan Bolhuis

Aanstaand architect (BEP)

Bij ons in dienst sinds 2016, na een eerdere stage. Jan is in 2016 afgestudeerd aan de TU Delft, richting Heritage & Architecture, met als afstudeerproject de transformatie van het Prinsengrachtziekenhuis in Amsterdam. Momenteel volgt Jan de beroepservaringsperiode om de architectentitel te mogen voeren.

Naast zijn werk heeft Jan tot 2017 bij de TU Delft gewerkt aan het internationale onderzoeksproject Emerisda, naar de effectiviteit van interventies tegen optrekkend vocht in monumentale gebouwen.

Jan werkt bij ons als ontwerper en assistent-projectleider, onder meer aan de Maria van Jessekerk in Delft en de H. Joannes de Dooperkerk in Pijnacker.

 

 

Lucas Veldmaat

Aanstaand architect (BEP)

Sinds februari 2019 bij ons in dienst, na al meerdere periodes bij ons gewerkt te hebben sinds 2011. Lucas heeft het MBO en HBO afgerond, en heeft in februari 2019 zijn Master behaald aan de TU Delft, richting Architectural Engineering.

Lucas werkt bij ons mee aan de voorbereiding en uitvoering van uiteenlopende projecten.

 

 

Lenie Rietbroek

Boekhouding, administratie

Is sinds 2004 aan ons bureau verbonden. Lenie is gediplomeerd boekhouder met bijna twintig jaar ervaring bij Naktuinbouw. Nu is Lenie binnen ons bureau verantwoordelijk voor de boekhouding, administratie en alles wat daarmee samenhangt.

Boudewijn Veldman

Oprichter

Heeft na zijn afstuderen aan de TU Delft in 1970 eerst een aantal jaren ervaring opgedaan, ook in de uitvoeringspraktijk, en vervolgens in 1977 het bureau opgericht. In 2008 heeft Boudewijn zijn directietaken overgedragen, sinds 2018 is hij definitief met pensioen. Toch komt hij nog regelmatig op het bureau, voor een kleine klus en gewoon omdat hij het niet kan laten!

Architectuur

Veel van onze werken bevinden zich in de Hollandse binnensteden. Wij halen vaak inspiratie uit hun rijke en diverse karakter. Werken in deze context is onze kracht.

Wij vinden het belangrijk dat de gelaagdheid van een gebouw, het resultaat van aanpassingen door de eeuwen heen, afleesbaar blijft. Toevoegingen geven wij daarom vorm op een passende, maar herkenbare en eigentijdse wijze. Onze ambitie is om met iets nieuws het bestaande te versterken.

Onze architectuur is daarbij functioneel, met aandacht voor materiaal, techniek (ambacht) en detaillering.

Werkwijze

Elke fase van het bouwproces vinden wij even belangrijk: ‘van de eerste schets tot de laatste spijker’. Voor de exacte invulling van elke fase is steeds uw vraag als opdrachtgever bepalend. Alleen door een goede samenwerking komen we tot het beoogde resultaat. 

Daarnaast hechten wij veel belang aan het uitvoeren van zorgvuldig onderzoek. Dat kan zowel bouwtechnisch zijn, bijvoorbeeld het inventariseren en analyseren van bouwkundige gebreken, als bouwhistorisch, het documenteren en interpreteren van de bouw- en bewoningsgeschiedenis. Regelmatig werken wij hierbij samen met specalisten op het gebied van bijvoorbeeld mortelsamenstellingen of historische kleurafwerkingen.

Advies

Heeft u een vraag, of behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op. Op basis van een kennismakingsgesprek kunnen wij desgewenst een offerte voor u opstellen.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van ons gratis spreekuur, op donderdagmiddag tussen vijf en zes uur. Wilt u onze ‘architektenwinkel’ bezoeken? Laat het ons vooraf even weten, dan zorgen wij dat iemand u helpt.

Geschiedenis

De geschiedenis van ons bureau in jaartallen:

  • 1977: Oprichting Architektenburo ir. Boudewijn Veldman.
  • 1985: Paul Rietbroek betrokken bij het bureau.
  • 2002: Naamsverandering in Architektenburo Veldman + Rietbroek.
  • 2005: Gerard Smit opnieuw betrokken bij het bureau.
  • 2007: Certificering als restauratiearchitect en lid van de VAWR.
  • 2008: Naamsverandering in Architektenburo Veldman | Rietbroek | Smit.
  • 2011: Winnaar eerste Leidse architectuurprijs voor de restauratie van de Sterrewacht.
  • 2019: Gerard Smit gaat onder zijn eigen naam verder. Naamsverandering in Veldman Rietbroek architecten.