Menu

Huis Doorn

Huis Doorn is een landgoed op de Utrechtse Heuvelrug, vooral bekend door de Duitse keizer Wilhelm II, die hier in ballingschap heeft gewoond van 1920 tot aan zijn dood in 1941. In 2010 hebben wij in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf een onderhoudsprogramma opgesteld voor alle objecten op het landgoed. Sindsdien zijn we betrokken geweest bij de voorbereiding en uitvoering van het onderhoud van meerdere objecten.

Van alle opstallen en objecten op het landgoed hebben we een bouwkundige inspectie gedaan en een gebrekenrapport en 10-jaren onderhoudsplan opgesteld. Op basis daarvan hebben we van meerdere objecten het onderhoud voorbereid en de uitvoering begeleid. In 2011-2012 is gewerkt aan het Hoofdhuis (museum) en de stenen brug er naar toe, het mausoleum, en de houten ophaalbrug. Deze laatste is gedeeltelijk gereconstrueerd op basis van de oorspronkelijke tekening.

In 2014 is onder onze begeleiding onderhoud gepleegd aan de garage, en is daarvan het zinken roevendak vernieuwd. Het jaar erop waren we betrokken bij het onderhoud van de gevelluiken van het poortgebouw, en in 2016 hebben we het onderhoud voorbereid en begeleid van de kapel. Ook hebben we gewerkt aan de inrichting van de kapel, met een gewelfplafond en vaste kasten.

De gebouwde objecten van de moestuin waren in 2018-2019 aan de beurt voor onderhoud. Voor de restauratie van de broeibakken zijn 15 broeiramen gereconstrueerd naar oorspronkelijk model. De tuinmuur is hersteld en de restanten van de fruitmuur zijn geconsolideerd in hun huidige toestand. Twee spalierhekken, houten hekwerken die dienen om de takken van fruitbomen te geleiden, zijn gereconstrueerd.

In 2019 hebben we de aanbesteding georganiseerd voor onderhoud van nog 7 objecten, waaronder de duiventoren, de noordpoort, de klokkentoren en de rijwielbergplaats. De laatstgenoemde zal deels worden gereconstrueerd op basis van de oorspronkelijke ontwerptekening. Van al deze werkzaamheden begeleiden wij ook de uitvoering. In 2020 zullen wij ook het onderhoud en de verduurzaming van het dienstgebouw en een woning op het terrein begeleiden.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Rijksvastgoedbedrijf
Team:
Paul Rietbroek, Jos Middelberg, David van Pijkeren
Aannemer:
Hulshof Bouw & Restauratie, Burgy Bouwbedrijf, Wittebouw, BAM Schakel en Schrale
Nevenaannemer:
Verkoelen Dakspecialisten
Periode:
2010-heden

Gerelateerd

28 januari 2019

Onderzoek en restauratie broeibakken en tuinmuur Huis Doorn

Oud-Poelgeest