Menu

23 juli 2021

Capannella opgeleverd

De arbeiderswoning “Capannella”, in oorsprong daterend rond 1800, ligt in het Park Museum Huis Doorn. Het afgelopen jaar is het pand in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gerestaureerd en verduurzaamd. Wij hebben de werkzaamheden voorbereid en de uitvoering begeleid.

De ambities van de opdrachtgever waren hoog: het Rijksmonument moest niet alleen het jaar rond een comfortabel binnenklimaat krijgen, maar ook ‘van het gas af’. Dat is gelukt door de gevels, daken en vloeren te isoleren een een deel van de beglazing te vernieuwen door isolerend klassiek glas. De vier gaskachels zijn vervangen door een nieuwe verwarmingsinstallatie met radiatoren, gevoed vanuit een warmtepomp. De benodigde elektriciteit wordt geleverd door PV-panelen, die in de tuin zijn opgesteld.

De ingrijpende isolatiemaatregelen zijn gecombineerd met groot onderhoud aan de woning. Zo is het dak, gelijktijdig met het vervangen van de rietbedekking, geheel geïsoleerd. De nieuwe installaties konden grotendeels uit het zicht aangebracht worden, omdat langs de buitengevels nieuwe voorzetwanden zijn geplaatst, waarbij de aftimmeringen rondom de kozijnen zoveel mogelijk zijn behouden. Tevens zijn doorvoeren van de oude gaskachels hersteld bij de restauratie van de gevel.

Gerelateerd

9 april 2020

Noordpoort Huis Doorn uitgenomen voor herstel

28 januari 2019

Onderzoek en restauratie broeibakken en tuinmuur Huis Doorn

Huis Doorn