Menu

29 januari 2020

Zandstenen plint Gymnastiekschool hersteld

Afgelopen jaar hebben wij voor de Gemeente Leiden de onderhoudswerkzaamheden begeleid van de Gymnastiekschool aan de Pieterskerkgracht, gebouwd in 1861. Tijdens de uitvoering kwam vanachter diverse lagen schilderwerk en stucwerk de oorspronkelijke zandstenen plint naar voren. In samenwerking met meerdere specialisten hebben we de natuurstenen plint hersteld.

De zandstenen onderdelen zijn voorzichtig schoongemaakt en ontdaan van oude reparaties, stucwerk en verf. Daarmee is de frijnslag, waarmee het gehele oppervlak afgewerkt is, weer zichtbaar geworden. Ter plaatse van de aansluitingen met het ijzeren hekwerk, is de zandsteen hersteld met een reparatiemortel, waarin de steenhouwers van BamBam dezelfde afwerking hebben aangebracht.

De zandstenen elementen waren erg vlekkerig geworden. Daarom is gekozen de plint te ontstoren, door deze opnieuw te schilderen, maar nu met zeer dunne lagen minerale verf, waardoorheen het oppervlak van de steen goed zichtbaar blijft. Het oppervlak van het zandsteen spreekt weer, inclusief de frijnslag. Dit specialistische schilderwerk is uitgevoerd door restauratieschilder Myrthe Smith.

Gerelateerd

22 juli 2019

Onderhoudsprogramma’s Gemeente Leiden

6 juni 2019

Onderhoud 19e-eeuwse gymnastiekschool