Menu

Museum Het Leids Wevershuis

Het arbeidershuis aan de Middelstegracht 143 is, als een van de weinige wevershuizen, grotendeels in originele staat bewaard gebleven.┬áTussen 2003 en 2005 hebben wij de restauratie ervan voorbereid en begeleid. Uitgangspunt was het ‘bevriezen’ van de bestaande situatie. Nu is het sober ingerichte huis in gebruik als Museum Het Leids Wevershuis.

Het huis werd al in 1560 bewoond door Cornelisz Jansz., linnenwever van beroep. Het huis is jarenlang amper aangepast of gemoderniseerd, en is ook ontsnapt aan de saneringsplannen voor de binnenstad uit de jaren ’60. De laatste bewoner was bioloog Lieuwe Wymenga, hiernaast op de foto. Wymenga is er in 1956 als student chemie komen wonen, en heeft er sober geleefd tot 2001.

De restauratie is ‘onzichtbaar’ uitgevoerd: het huisje is bouwkundig in goede staat gebracht, maar er is bewust geen modern comfort toegevoegd. De bedstee, het ene kraantje met alleen koud water en de afgebladderde verf zijn nog aanwezig, en bieden een inkijk in het leven van arbeiders aan het begin van de twintigste eeuw.

Zwart-witfoto: Erfgoed Leiden en Omstreken. Overige foto’s: Elinoor Veldman Photography.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Gemeente Leiden
Team:
Boudewijn Veldman, Leen de Ruiter
Aannemer:
Akerboombouw
Periode:
2003-2005

Gerelateerd

Wevershuisjes