Menu

7 mei 2020

Restauratie kastenwand

Na de restauratie van het cassettenplafond is nu gestart met de vermoedelijk zeventiende-eeuwse kastenwand op de verdieping van kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Restauratieatelier Josien van der Werf. Wij begeleiden de restauratie.

Het team van specialisten is gestart met het fixeren van de loszittende verf, waarna een deel van de oude, vergeelde vernislagen voorzichtig verwijderd wordt. Vervolgens zullen de restauratoren enkele oude retouches ontstoren en waar nodig nieuwe retouches aanbrengen. De laatste stap is het aanbrengen van een nieuwe beschermende vernislaag.

Er is veel onzeker over de geschiedenis van de kastenwand. Hoe deze er van oorsprong uit heeft gezien, en of dat wel in deze samenstelling of op deze locatie was, is onduidelijk. Uit bouw- en kleurhistorisch onderzoek is gebleken dat meerdere auteurs aan de kastenwand hebben gewerkt, te zien aan de vele verschillende schildertechnieken. Ook zijn er in de loop van de tijd aanpassingen gedaan. De verschillende handschriften en retouches zijn goed zichtbaar op de speciale UV-opname. Bouwhistorici van Erfgoed Leiden en Omstreken doen tijdens de restauratie aanvullend onderzoek.

Gerelateerd

21 mei 2019

Restauratie cassettenplafond Pieterskerkgracht 9