Menu

25 mei 2018

Restauratie Gijselaarsbank afgerond

Na een strenge winter zijn dit voorjaar de restauratiewerkzaamheden aan de Gijselaarsbank afgerond. Eind vorig jaar waren al de nieuwe keramische elementen van de zitbank en het basreliëf geplaatst. In maart is het oude keramiek links en rechts van de zitbank hersteld. Vervolgens zijn de plantenbakken voorzien van folie en gevuld met aarde, waarin nieuwe gevarieerde beplanting is aangebracht. Op 24 mei jl. nam burgemeester Lenferink de Gijselaarsbank opnieuw in gebruik. Na het nemen van een foto van de huidige burgemeester in min of meer dezelfde pose als toenmalig burgemeester De Gijselaar in 1920, werd stilgestaan bij de naamgever van het monument en uitleg gegeven over de restauratie.

(Foto: Buro JP)

Hoewel de restauratie is afgerond ontbreekt er nog een belangrijk deel van het monument. In de oorspronkelijke situatie was de bank namelijk geplaatst op een waaiervormig trottoir van baksteen, waarbij de klinkers in een patroon geweven waren. Met de toename van het gemotoriseerde verkeer is het kruispunt in de jaren ‘50 aangepast, waarbij het geweven straatwerk werd vervangen door betontegels. De keramische plavuizen die hiervoor in de jaren ’80 in de plaats kwamen zijn in 2012 weer verwijderd.

Na een uitgebreide analyse hebben wij een ontwerp gemaakt voor de reconstructie van het straatwerk. Er wordt nu onderzocht of dit plan kan worden opgenomen in de herinrichting van het kruispunt en aangrenzende straten.

  • Klik hier voor het interview dat burgemeester Lenferink gaf aan Sleutelstad FM.
  • Erfgoed Leiden merkte (ons onderzoek) naar het straatwerk aan als Vondst van de Week. Klik hier voor het artikel.

Gerelateerd

Gijselaarsbank