Menu

Oude Rijn 10, Leiden

Wij hebben van 2017 tot 2019 de verbouwing van dit Rijksmonumentale woonhuis voorbereid en begeleid. In het karakteristieke pand zijn in totaal vier woonunits gerealiseerd. De begane grond en verdieping zijn gezamenlijke woonruimten, met een gemeenschappelijke (bestaande) keuken.

De patio tussen voor- en achterhuis is weer opengemaakt, zodat er direct daglicht binnen kan komen in de omliggende ruimten. Het dakterras bovenop het achterhuis is bereikbaar via een nieuwe, open stalen brug en trap over de patio.

Het achterhuis, de voormalige berging, kan dankzij een hoge pui aan de patio en een nieuwe tussenvloer, nu een volwaardige woonruimte huisvesten. De nieuwe onderdelen zijn strak en ingetogen vormgegeven: herkenbaar als nieuwe toevoeging, maar zonder afbreuk te doen aan de ruimte.

Tijdens de uitvoering zijn alle binnenwanden en vloeren verwijderd, zodat er slechts een geraamte van balken en trappen over was. Vervolgens is het interieur opnieuw opgebouwd. Alle elektra, installaties en leidingen zijn opgenomen in de nieuwe wanden en vloeren. Ook is de kap geïsoleerd.

De kenmerkende onderdelen van alle ruimtes, zoals de schouw, de luiken, balklagen en hoogteverschillen, zijn intact gelaten. Zo heeft elke ruimte een eigen karakter, wat wordt versterkt door de verschillende kleurstellingen die voor het houtwerk zijn gekozen. Het huis blijft niettemin één geheel.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Particulier
Team:
Paul Rietbroek, Jos Middelberg
Aannemer:
Koers Groep Leiden
Periode:
2014-2019

Gerelateerd

Rijnsburgerweg 31F

Lange Mare 94