Menu

Juffershuis, Vogelenzang

Het Juffershuis – of tweelinghuis – is een 18e-eeuws houten huis op buitenplaats Leyduin te Vogelenzang. Het huis deed in het verleden dienst als zomerhuis. In 2014 kregen we de opdracht van Landschap Noord-Holland om voor dit huis, dat in erbarmelijke staat verkeerde, een restauratieplan te maken. Het Juffershuis, op dat moment nog bewoond, is herbestemd tot een gasterij, met een restaurant op de begane grond en een B&B op de verdieping.

In het ontwerp is de hoofdindeling van het huis gerespecteerd. De monumentale gang die van voor naar achteren loopt is behouden, evenals de historische keuken, de kelder en de opkamer. In de voormalige keuken, nu als lounge in gebruik, verwijzen de schouw, de servieskast en de turfkist naar het oorspronkelijke gebruik. In de twee kappen van het tweelinghuis zijn in totaal vier B&B-kamers gerealiseerd.

Omdat het huis in zeer slechte staat verkeerde, moesten grote delen van de kappen en gevels worden vernieuwd. Het huis is daarom voorzien van een tijdelijke overkapping. Zo konden de herstel- en verbouwingswerkzaamheden ook met slecht weer doorgaan, en waren waardevolle onderdelen van het interieur beschermd tegen de weersinvloeden.

Bij de werkzaamheden kwamen bijzondere elementen aan het licht, zoals de oorspronkelijke gevelisolatie van stro, gras en houtkrullen. Deze isolatie is vervangen, net als de meeste houten geveldelen. De kozijnen, ramen en deuren in de gevel zijn zoveel mogelijk hersteld en hergebruikt. Alle persiennes en luiken zijn gereconstrueerd aan de hand van archieffoto’s. De kleurstelling is gebaseerd op uitvoerig kleurhistorisch onderzoek.

Op 23 maart 2017 heeft Gasterij Leyduin haar deuren officieel geopend. In het restaurant worden lunch, high tea en diner geserveerd, en de naastgelegen winkel biedt een gevarieerd assortiment biologische artikelen en cadeaus. Overnachten kan in de vier comfortabele kamers op de verdieping.

(Archieffoto: Noord-Hollands Archief / Interieurfoto’s: Gasterij Leyduin)

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Landschap Noord-Holland
Projectarchitect:
Paul Rietbroek
Team:
Jos Middelberg, Jan Bolhuis, Gijs Braakman
Aannemer:
Kistemaker Edam
Nevenaannemer:
P. Boon Elektrotechniek, Bruins Installatie, Delta Horeca
Periode:
2014-2017