Menu

Gasontvangststation Langegracht

Tussen 2006 en 2008 hebben wij een nieuw gasontvangststation ontworpen op het Nuonterrein aan de Langegracht, en hiervan de bouw begeleid. De locatie valt binnen het beschermd stadsgezicht. Vanwege onze ervaring met binnenstadsprojecten werd ons gevraagd het gebouw vorm te geven.

Een gasontvangststation is een gebouw waar de hoge druk waaronder het gas binnenkomt, omgezet wordt naar een lager drukniveau dat geschikt is voor het distributienet in de straat. Hierbij komt veel koude vrij. Om ijsvorming op de installatie te voorkomen, moet deze verwarmd worden. De benodigde verwarmingsketels zijn opgesteld in een aparte ruimte, volledig gescheiden van het reduceergedeelte. In het ontwerp is dit herkenbaar in de twee bouwvolumes, gescheiden door een spouw. De spouw is afgedekt met een goot, met een bijzonder vormgegeven spuwer.

In 2006 waren er al plannen voor het Singelpark. Bij de materiaalkeuze hebben we hier al rekening mee gehouden, omdat het gasontvangststation in deze strook ligt. We hebben gekozen voor een ingetogen afwerking van leisteen en groene mozaïektegels. Door de verschillende groentinten van het glasmozaïek voegt het gebouw zich goed in de groene Singelrand.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
Nuon
Team:
Paul Rietbroek, Gerard Smit, Els Brinkert
Aannemer:
Du Prie Bouw & Ontwikkeling
Periode:
2006-2008