Menu

Galgewater 1, Leiden

De voormalige huishoudschool aan het Galgewater is in 1929 gebouwd naar een ontwerp van de lokaal zeer bekende katholieke architecten Leo en Jan van der Laan, vader en zoon. Wij hebben het karakteristieke pand, met veel respect voor de aanwezige historische elementen, gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning door studenten van de Webster University.

De nieuwe bestemming vergde diverse aanpassingen. Er zijn 50 wooneenheden gerealiseerd, allen uitgerust met keuken en badkamer. Voor de forse installaties die hiervoor in het gebouw gebracht moesten worden, hebben we gezocht naar een rationele oplossing, zonder afbreuk te doen aan het karakter van het schoolgebouw. Parallel aan de bestaande gangen is een verlaagde zone aangebracht waarin de leidingen zijn weggewerkt. In deze zone zijn ook de prefab badkamers aangebracht.

De karakteristieke oorspronkelijke elementen zijn zoveel mogelijk behouden, en waar nodig hersteld. De granitovloeren zijn in ere hersteld en voor de toegang naar de appartementen werden bestaande deuren en kozijnen hergebruikt. In het dak aan de zijde van het Galgewater zijn kleine dakkapellen aangebracht, met ronde ramen in slanke stalen kozijnen, die aansluiten bij het oorspronkelijke gevelbeeld.

De statige hal, de oude schoolgangen, en het trappenhuis, allen gelegen aan de binnentuin, zijn behouden. Omdat het gehele gebouw bovendien weer geschilderd is in de oorspronkelijke kleurstelling, is de sfeer van de voormalige school nog steeds te proeven.

Projectgegevens

Opdrachtgever:
SLS Wonen
Projectarchitect:
Gerard Smit
Team:
Paul Rietbroek, Maarten Hoek
Aannemer:
Den Dubbelden B.V.
Periode:
2007-2009