Menu

25 april 2019

Boekpresentatie ‘Een speelhuis voor regenten’

Afgelopen week werd, in de Regentenkamer van het Hofje van Nieuwkoop, de feestelijke presentatie gehouden van het boek ‘Een speelhuis voor regenten: De Bouw van het Hofje van Nieuwkoop en zijn regentenhuis 1648-1661′. In deze publicatie onderzoekt auteur Kees Stal, oud-medewerker van het Haags Gemeentearchief, waarom Pieter Post zo’n hoge overwelfde zaal schiep als ook een nette kamer had volstaan. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Marco van Baalen, directeur-bestuurder van het Haags Historisch Museum.┬áDe presentatie werd, geheel in stijl, muzikaal omlijst door het ensemble Twee Violen en een Bas.

In 2018 hebben wij de restauratie van het Regentenhuis voorbereid en begeleid. Hierbij is onder andere het schilderwerk uitgevoerd in een passende zeventiende-eeuwse kleurstelling. Tegelijkertijd is het gebouw aangepast aan de eisen van deze tijd. De vloer en gewelven zijn geïsoleerd, er is voorzetbeglazing aangebracht en de installaties en voorzieningen zijn vernieuwd. Het Speelhuys wordt door de Stichting Hofje van Nieuwkoop verhuurd voor kleinschalige culturele activiteiten en vergaderingen in stijl.

(Afbeelding: Hofje van Nieuwkoop op de kaart van Den Haag, uit de zeventiende-eeuwse Atlas De Wit. Bron: Koninklijke Bibliotheek)

 

Gerelateerd

Hofje van Nieuwkoop